Полицията в Ню Йорк „въоръжена” със смартфони

Полицаите в Ню Йорк ще получават по-лесно достъп до централната база данни

Полицаите в Ню Йорк ще получават по-лесно достъп до централната база данни

400 полицаи в Ню Йорк бяха „въоръжени” със смартфони в рамките на пилотен проект, който следва подобна инициатива с мобилни видеокамери в Риалто, Калифорния.

Служебните устройства под управление на Android ще се използват за мобилен достъп до базата данни на полицията и за предаване на данни от самите полицаи, съобщи Ню Йорк Таймс.

При необходимост, патрулът може да получи моментално най-различни данни от централната база. В частност, той може да установи личността на даден човек, записи за предишни негови нарушения, дали има регистрирано оръжие и друга оперативна информация.

Според Ню Йорк Таймс, предоставяните данни чрез смартфон приложението са по-изчерпателни, отколкото при обръщане към диспечера през радиовръзка.

Приложението за полицейските смартфони се различава съществено от програмите, инсталирани на компютрите на близо 2500 патрулни машини. В някои райони ноутбуците губят връзка към мрежата, а за получаване на необходимата информация се налага влизане в различни бази данни, докато при мобилното приложение достъпът е централизиран.

Коментар