Комплексната ИТ защита се ползва 1,5 пъти по-често

Само комплексна защита срещу кибер заплахите може да осигури необходимото ниво на сигурност за компаниите

Само комплексна защита срещу кибер заплахите може да осигури необходимото ниво на сигурност за компаниите

82% от компаниите в световен мащаб вече са внедрили защита срещу зловредни програми, а 80% използват антиспам технологии, установи глобално проучване на Лаборатория Касперски и анализаторската агенция B2B International.

Само една трета от анкетираните компании обаче прилагат кодиране на корпоративната информация. 43% от фирмите използват системи за откриване на атаки срещу инфраструктурата, а по-малко от половината компании проследяват включването на външни устройства в мрежата и пускането на странични приложения.

Само 55% от анкетираните прилагат инструменти за контролиране на достъпа на потребителите до ресурсите на локалната мрежа, твърди проучването.

Оказва се, че технологиите за комплексна защита на корпоративната ИТ инфраструктура се използват 1,5 пъти по-често, отколкото традиционните антивирусни и антиспам решения, сочи анализът. Една пета от компаниите планират да внедрят тази година една или няколко технологии за защита.

В същото време кибер престъпниците стават все по-активни. Всеки ден специалистите на Лаборатория Касперски откриват средно по 200 хиляди зловредни програми, а делът на спама в пощенския трафик възлиза на 72%.

Освен това атакуващите все по-често се опират не на количеството, а на качеството на зловредните програми. През миналата година големите компании нерядко се сблъскваха с опити за провеждане на целеви атаки срещу инфраструктурите им, при които кибер престъпниците прилагат целия достъпен арсенал от зловредни технологии, вкл. социален инженеринг и експлойти.

Традиционните технологии за защита от вируси, червеи, троянци и друг зловреден софтуер не са предназначени да откриват сложни заплахи и съответно не могат да отблъскват целеви атаки. Достигане на необходимото ниво на сигурност е възможно само с използване на допълнителни инструменти за защита, в частност решения за кодиране, управление на мобилни устройства, автоматична защита от експлойти и др., се казва в анализа.

Коментар