Kaspersky Lab приключи с телекомите в САЩ

Лаборатория Касперски прекрати дейността си в САЩ, след като бе санкционирана като заплаха за националната сигурност (снимка: Kaspersky Lab)

Съединените щати забраниха използването на решенията за киберсигурност на руския разработчик Kaspersky Lab (Лаборатория Касперски) в телекомуникационната индустрия на страната.

Федералната комисия по комуникациите на САЩ (FCC) издаде официална забрана за използването на софтуерни продукти на Лаборатория Касперски в телекомуникационната индустрия, съобщи The Register.

Още през юни т.г. Белият дом обяви руската компания за заплаха за националната сигурност на САЩ и наложи лични санкции срещу нейните лидери, а самата Лаборатория Касперски реши напълно да ограничи дейността си в САЩ.

FCC, която регулира телекомуникационната индустрия, излезе с изявление на 3 септември, че услугите и софтуерът на Kaspersky Lab са добавени към списъка с продукти, представляващи заплаха за националната сигурност, и компаниите, използващи нейните инструменти, няма да получат одобрение за оборудването. 

Министерството на търговията на САЩ публикува решението си на 24 юни и това беше отразено в съответните нормативни документи. Забраната за продажба на софтуер на Лаборатория Касперски на нови клиенти в Съединените щати влезе в сила на 20 юли, а от 29 септември компанията вече няма да може да разпространява софтуерни актуализации и вирусни сигнатури на американски клиенти.

Така всички телекомуникационни оператори, използващи решенията на Kaspersky Lab, ще трябва да ги премахнат от мрежите си и да изберат нов доставчик на софтуер за сигурност. 

Руският разработчик, от своя страна, обяви прекратяване на дейността си в САЩ и уволнението на всички служители там – близо 50 души. Като прощален подарък компанията обеща на съществуващи клиенти още шест месеца безплатни актуализации за сигурност.

Лаборатория Касперски отхвърли всички обвинения, че представлява заплаха за националната сигурност на САЩ и предложи независим механизъм за проверка, който да покаже липсата на задни вратички в нейните продукти и, че тези продукти не са били компрометирани от руските разузнавателни служби. 

Министерството на търговията на САЩ пренебрегна това предложение и не даде коментар на журналистите по повдигнатите въпроси.

Коментар