Google помага в борбата срещу птичия грип

Специална географска информационна система (GIS), която се използва за прецизна локализация на животни и различни обекти, ще помогне при борбата на САЩ с птичия грип, съобщи във вторник CNET.

Освен това от началото на тази година експерти в борбата с вируси използват Google Earth, която комбинира сателитни изображения, карти и търсачки. Осъществява се сканиране на цялото земно кълбо, за да се реализират прогнози и превантивни действия, свързани с птичия грип.

Услугите на Google ще се използват за откриването на птичи ферми, представляващи опасност и изискващи изпращането на екипи, които да взимат проби. Ще се изготви и цялостна програма за борба с епидемията, базирана на специфичното разположение на ферми и други ключови места за грипа, като това ще стане отново чрез Google Earth, предават от CNET.

Досега резултатите от работата показват, че птичият грип ще достигне територията на Северна Америка това лято. Разпространители ще бъдат мигриращите птици, прелитащи от Азия до Аляска, съобщават експерти.

Коментар