Acer излезе трети на световния компютърен пазар

    
Acer излезе на трето място на световния компютърен пазар през първото тримесечие на 2007 година, твърди нов доклад на компанията iSuppli. Продажбите на Acer са се увеличили с 45.8% до 4.2 милиона бройки, докато за първото тримесечие на 2006 година те са били 2.9 милиона. В резултат, пазарният дял на тайванската компания е достигнал 6.8%, което я изкачва сред трите най-големи доставчици на РС.

Това е най-голямото постижение на Acer досега, тъй като фирмата влиза за първи път в топ три на компютърните производители. Lenovo, която въпреки че слиза на четвърто място, също е увеличила значително своя пазарен дял през изминалата година. Позициите на тези две компании отразяват нарастващата сила на азиатските компютърни производители, посочват от iSuppli.

Макар и не с толкова силни резултати като Acer, китайската Lenovo е увеличила своите продажби за тримесечието с 16.3% до 4 милиона бройки. Най-големият компютърен производител Hewlett-Packard също се е представил добре през първите три месеца на 2007 година, увеличавайки продажбите си с 26.5% до 10.7 милиона броя компютри.

Петото място в класацията се заема от Toshiba с ръст от 13.8%, за да достигне 2,6 милиона бройки. Второто място отново е за Dell с 9 милиона продадени РС, която обаче е единствената компания в топ пет със спад в продажбите, изчислен на 6.8%. Все пак спадът при Dell е по-малък, отколкото регистрирания през четвъртото тримесечие на 2006 година, когато продажбите на компанията намаляха с 8.6%, припомнят от iSuppli.

Въпреки впечатляващото представяне на Acer, малко вероятно е в скоро фирмата да открадне второто място от Dell. За да направи това, тайванският доставчик трябва да удвои своите продажби.

Коментар