Златно Отличие за продукта GFI EndPointSecurity

WindowSecurity.com, източникът на информация за IT администратори за мрежи под Windows, е присъдил Златно Отличие и рейтинг 4.5 от 5 на GFI EndPointSecurity, съобщиха от дистрибутора на продуктовата линия на компанията GFI за България – „Бизнес Софтуер Дистрибутор“ ЕООД (http://www.bsd.bg).
GFI EndPointSecurity дава на IT администраторите подробен контрол по цялата мрежа над преносимите устройства за съхранение на данни, преносимите медии и широк обхват от клиентски електронни устройства, като USB ключове, PDA, флаш устройства и iPod, които, ако не се управляват правилно могат да причинят поразии в мрежовата сигурност и да намалят производителността на служителите.
В обширно интервю за GFI EndPointSecurity, Яков Х. Хайделберг говори за винаги нарастващата заплаха, на която са изложени мрежите чрез устройствата за съхранение. Той казва, че въпреки, че корпоративната политика за контрол на портативните устройства за пренос на данни в писмен вид като част от фирмената политика за информационна сигурност е необходимост, администраторите също така трябва да са сигурни, че политиката се следва от потребителите.
„Понеже вградените в Windows групови политики са с много ограничен контрол над споменатите устройства, широко разпространен подход са действията от физическо блокиране на портовете (USB / FireWire и др.) до цялостна забрана за използването на iPod и подобни устройства в мрежата. Очевидно е, че никоя от тази контрамерки не е достатъчна в повечето сценарии. Имаме нужда от технологични бариери, като тези, които се предлагат от GFI EndPointSecurity, за да се защитават мрежите срещу непозволено използване на устройствата,” пише Хайделберг.
Контрол над устройствата за съхранение
Рецензентът посочва, че GFI EndPointSecurity предлага „много и полезни свойства” и „позволява контрол на потока от данни към и от устройствата за съхранение въз основа на потребител по цялата мрежа.” Той също подчертава определени предимства, които продуктът има над определени системи като Vista, които предлагат известна вградена функционалност за контролиране на достъпа до преносимите устройства за съхранение на данните чрез Групова Политика. „GFI EndPointSecurity все още предлага на фирмите голям брой свързани със сигурността характеристики, които Груповата Политика на Microsoft Windows Vista в момента не предлага. При Microsoft Windows Vista, администраторите могат да настроят на кои потребители е позволен или отказан достъпа до различни преносими устройства за съхранение – това ниво на подробен контрол, обаче, не може да бъде разширено към устройства без файлова система,” казва той.
„GFI EndPointSecurity дава на системните администратори възможността да упражняват почти същото ниво на пълен контрол над всички компютри, базирани на 32-битови версии на Windows 2000, XP, 2003 и всички устройства без файлови системи. Те включват принтери, скенери, модеми, Bluetooth dongles и др.”
Рецензентът също коментира положително функциите за проследяване на употребата на използване на устройства и способността за отчитане от страна на GFI EndPointSecurity. В своето заключение, той препоръчва на потребителите да изтеглят пробна версия и да изпробват „този мощен софтуер”.

Коментар