Бизнесът е изправен пред растяща нужда от съхранение на данни

Обемът на данните в организациите постоянно нараства и поставя нови изисквания пред ИТ мениджърите. Правилното управление и подсигуряване на данните е от първостепенно значение за всяка компания, бе основното послание на конференцията IDC Storage & Datacenters Roadshow, организирана в София от водещата компания за проучвания и анализи IDC.

Една от причините за нарастващата нужда от място за съхранение на данни са използваните приложения, заяви Симеон Хинов, регионален анализатор в IDC. Той даде за пример предпочитаната от много потребители операционна система Windows, при която всяка следваща версия има нужда от повече свободно място на диска и изисква повече оперативна памет.

SAN е най-популярната сторидж технология

в момента, тъй като е лесна за употреба, предлага сигурност и скалируемост, допълни Хинов. В момента тази система заема 2/3 от пазара в световен мащаб, като се наблюдава същата тенденция и в България.

За да направят най-правилния избор за съхранение на данните, компаниите трябва да вземат под внимание източника на информация и нейния вид. Основни препоръки към решението е то да бъде надеждно и да пести време. Създаването на паралелни системи и резервни копия също е от много голямо значение. Не по-маловажни са възможността за разширяване и, разбира се – цената.

Пред всеки ИТ мениджър в центровете за данни стои проблемът с

големите разходи за поддръжка,

които възлизат на 70%, каза Масиеж Бошиан, системен инженер в Cisco. Предизвикателствата в областта на центровете за данни са много и разнообразни, като на първо място трябва да бъде осигурена адекватна защита, както отвън така и отвътре, заяви специалистът. Неговото становище е подкрепено от факта, че все по-често сигурността се компрометира от вътрешни лица – умишлено или поради незнание.

Цената на устройствата за съхранение на данни непрекъснато намалява, но въпреки това разходите за нови сторидж системи остават същите, тъй като обемът на данните нараства много бързо. Проблем са и разходите, свързани с консумацията на електроенергия, като се очаква те не прекъснато да нарастват, заради поскъпването на тока. Очаква се 10% от бюджета за стордиж системи да бъдат „поглъщани” именно от захранването.

Постоянното добавяне на хардуер води със себе си и нов проблем, свързан с охлаждането. От Cisco препоръчаха да се подобри и оптимизира начинът на използване на наличните ресурси, а не непременно да се закупува нова техника. Целта е да се намали броят на устройствата, като в същото време се увеличи тяхното използване и съответно функционалността.

Виждането на Cisco в тази област се състои от четири стъпки: Консолидация, Виртуализация, Интеграция и Автоматизация, поясни Масиеж Бошиан. Компанията е в състояние да предложи цялостно решение, което изключва единствено самите устройства за съхранение, които се добавят от партньори на Cisco.

Освен непрекъснато нарастване на капацитета на сторидж системите, предизвикано от увеличения обем на данните, на преден план изскачат и изисквания като по-бързо възстановяване в случай на авария и защита на информацията, криптиране и резервиране. Защитата, която от първостепенно значение за компаниите, може да се реализира по различни начини, в зависимост от критичността на информацията.

Стандартизацията

е друг фактор, чрез който може да се постигне по-висока степен на използване на наличния хардуер и софтуер, да се подобри и олекоти процедурата на възстановяване и да се намалят операционните разходи, заяви Дейвид Милн, специалист по мрежово архивиране, управление на данни и съобщения в компанията Symantec.

Решения от НР в областта на архивирането, съхранението и управлението на информацията представи Александър Марков, мениджър продажби на системи за съхранение в НР България. Новият XP масив 24000 е създаден за непрекъсната и постоянна работа. Решението, съчетано с необходимия софтуер, е подходящо за консолидиране и в среди, където се изисква висока надеждност.

Коментар