Европейските норми налагат нов начин за съхранение на данните

Влизането на България в Европейския съюз ще се отрази добре на пазара ни. Това е нещо хубаво и за Cisco, защото европейските наредби ще наложат на много наши компании да променят начина, по който правят бизнес в момента, и по-точно начина, по който те предпазват своите данни, заяви в интервю за TechNews.bg г-н Масиеж Бошиан, системен инженер по центрове за данни в Cisco за региона на Централна и Източна Европа. Центровете за данни бяха водеща тема на форума “Storage & Datacentres Roadshow”, организиран в София от IDC.

Г-н Бошиан, какви тенденции наблюдавате в решенията за центрове за данни на пазарите в региона?

Компаниите в региона започват да подменят своето оборудване, а центровете за данни стават консолидирани и виртуализирани. Все повече компании се обръщат към Cisco за оптични канали, защото искат да имат една физическа инфраструктура, около която да изграждат много различни системи, като например виртуални защитни стени. Те естествено не подменят своето оборудване наведнъж, за няколко дни, а за по-дълъг период от време, с цел да могат да използват същия хардуер за различни приложения, като по този начин намаляват разходите си. Първоначалните разходи за подмяна на оборудването са доста високи, но след това оперативните разходи са такива, че за няколко години компанията ще може да си върне първоначалните инвестиции в новия хардуер.

Разчита ли Cisco на някакви специални стратегии за новите пазари?

Подходът ни е да продаваме нашата визия за консолидирани и виртуализирани центрове за данни. Обясняваме на компаниите, че след като веднъж са купили оборудването си за центъра за данни, не се налага да правят допълнителни разходи за хардуер или софтуер. Ако те имат нужда от някаква услуга, то тя е вече в мрежата на информационния център. Всички необходими системи са заложени в мрежата и трябва просто да се приложат от администраторите. Те могат да вземат множество услуги, да ги смесят и виртуализират, което прави излишно допълнителното инсталиране на хардуер или софтуер.

Какви основни проблеми решава Cisco чрез своята технология Data Center Network Architecture?

Ние искаме да намалим сложността на мрежата, тъй като сега компаниите използват продукти от различни производители, базирани на различни платформи. Това води до много проблеми, свързани с управлението им. И ако можете да замените всичко това само с едно решение, което се управлява от няколко души, вместо от дузина администратори, ето ви предимството. И ако решението е просто, разбираемо и всички елементи в него си пасват точно, то това ще намали значително сложността на цялата операция.

Например, ако сте имплементирали VSAN (Virtual Storage Area Network), то тогава можете да съберете заедно складовете за данни от различни вендори в оптичната мрежа и да ги представите на хоста като виртуални ресурси. Така хостът ще вижда един виртуален ресурс, а зад него могат да стоят десет физически склада за данни от различни вендори. По този начин хостът става независим от физическата инфраструктура. Нашата визия за центъра за данни ще направи работата в него по-лесна.

Какви са глобалните цели на Cisco за тази година, както на развиващите се, така и на зрелите пазари?

Ние искаме да представим по-напреднали технологии на потребителите. Тук не става дума само за IP мрежите, но и за технологии за качество на услугата. Напредналите технологии ще помогнат за създаване на консолидиран и виртуализиран център за данни, с който потребителите да могат да комуникират, защото информационен център без достъп за потребителя е безполезен. Така че ние даваме тласък на подобни технологии, а резултатите показват, че продажбите се увеличават и може би за тази година това ще е нашата топ технология.

Друга наша цел е да стимулираме продажбите на оптични устройства и за малките предприятия. И тъй като всичко в центъра за данни е виртуализирано, не се налага да се закупуват допълнителни системи, когато има нужда от нови приложения – може да се използва вече съществуващото оборудване.

Каква ви е оценката за българския пазар и намирате ли го за атрактивен?

За Cisco вашият пазар е много атрактивен, тъй като за разлика от другите страни в региона, тук нямаме толкова голямо проникване. Така че, когато хората разберат какви са ползите от нашите предложения, като консолидация, виртуализация и оптични мрежи, тогава ние ще започнем да продаваме все повече и повече продукти и решения в България. Освен това, за разлика от другите страни, като вашата съседка Турция или страните от адриатическото крайбрежие, при вас все още има доста място за подобрения. Смятам, че от тази година ние ще започнем да продаваме все повече и повече напреднали технологии в България.

Смятате ли, че влизането на страната ни в ЕС ще се отрази положително на пазара?

Надявам се да се отрази добре на пазара ви. Това е нещо хубаво и за Cisco, защото европейските наредби ще наложат на много ваши компании да променят начина, по който правят бизнес в момента, и по-точно начина, по който те предпазват своите данни. До миналата година тук данните можеха да се управляват кой както си иска. Сега обаче ще се наложи създаване на резервни центрове за данни. Така например, банките ще трябва да използват два информационни центъра и резервен такъв за възстановяване в случай на срив в системата. Това ще доведе до продажби на много хардуер, а ако потребителите са разумни, то те ще могат да създадат среда, която да им служи за поне десет години напред.

Един център за данни не може да бъде предназначен само за приложенията, които имаш или познаваш. Нужно е да се създаде основа, над която да се надгражда година след година, без да се налага да се променя всичко, тъй като това излиза прекалено скъпо. А Cisco уверява своите клиенти, че оборудването, което си закупят от компанията, ще бъде поддържано и развивано за дълъг период от време.

Въпросите зададе Величко Велинов

Коментар