Софтуер на IBM проследява птичия грип

IBM ще разреши на здравните власти и на заинтересовани експерти по света разширен достъп до безплатен софтуер, който компанията отчасти разработи с цел по-лесно проследяване на разпространението на птичи грип и други заразни болести.

С помощта на софтуера STEM (Spatiotemporal Epidemiological Modeler) учените могат да създават компютърни модели за географското разпространение на болестите. IBM обещава свободен достъп до приложението от уеб сайта на Eclipse Foundation, която доставя софтуер с отворен код.

Миналата година гигантът в ИТ услугите оповести, че ще снабди със STEM Световната здравна организация, американските центрове за контрол на заразните болести и други организации, като част от инициатива за спиране на разпространението на птичия грип.

Версията, която е качена на сайта на Eclipse, ще улесни здравните работници, като им даде възможност да добавят допълнителна информация от други източници и така да подобрят способностите си за моделиране на прогресията на болестите.

Ако, например, един учен изследва болестта „луда крава” и се нуждае от допълнителна информация за тревата в прериите, то чрез софтуера на IBM ще може да вземе информацията от други учени, изучаващи също болестта, и да я вкара в данните за „луда крава” в програмата.

Коментар