Излиза нов софтуер срещу ботове

Компанията за сигурност Symantec работи над нов продукт, който ще позволи на потребителите да предпазят своите персонални компютри и лаптопи от попадане в т.нар. бот мрежи.  

Бета версия на Norton AntiBot се очаква да излезе на 14 юни, писа CNews. Софтуерът ще работи с обикновените антивирусни програми, като няма да зависи от технологията на конкретния производител и обновленията, твърдят от Symantec.

Norton AntoBot ще бори троянци и други средства за включване на нищо неподозиращите потребители към бот мрежите. Новият софтуер също така ще помага и на тези потребители, които вече са станали жертви на бот мрежи, посочват от компанията-разработчик.

Ботове, според уикипедия, се наричат “програми, които използват мрежови услуги, предназначени за хора, с цел да извършват автоматични действия, като обработка на данни”.

Компютрите, попаднали в бот мрежи, биват използвани без знанието на потребителите за разпространение, например, на спам или за други он-лайн активности, понякога с престъпен характер.

Коментар