БАН показа иновативни разработки

БАН се включи в инициативата IT week’2013 с високотехнологични разработки

БАН се включи в инициативата IT week’2013 с високотехнологични разработки (снимка: БАН)

Учени от БАН показаха високотехнологични разработки по време на IT week’2013. Сред тях са метод за диагностика на рак чрез биофотоника, нов магнитометър с по-висока точност и други постижения.

Проф. Лъчезар Аврамов от лаборатория по „Биофотоника” показа нови методи за диагностициране на онкологични заболявания чрез биофотоника, която съчетава в себе си много други науки, включително и информационни технологии. Методът позволява безконтактно диагностициране на тъканни образувания.

Ученият разказа и за лазерен метод, който помага за правилното наместване на хрущял след счупване, както и за фотодинамична терапия, чрез която се отключват генетични механизми, съобщи сайтът на БАН.

Доц. Димитър Славов от Института по електроника представи нов магнитометър, защитен с европейски патент. Устройството има много висока прецизност, като може да отчете съвсем малки изменения на магнитното поле, а измерванията са напълно автоматизирани.

Карина Ангелиева, директор на Единния център за иновации към БАН, говори за проекта Enterprise Europe Network – „Услуги в подкрепа на бизнеса и иновациите в България”. Това е най-голямата информационно-консултантска мрежа в света. Целта й е да подпомага малките и средни предприятия в развитието на техния иновативен потенциал и да повиши информираността им за европейските политики.

Мрежата обединява дейността на Европейски иновационен център – България и осемте европейски Инфо центъра. Най-важната им цел е интегриране на бизнеса в европейския пазар.

Коментар