Компютрите достигат един милиард догодина

Над 1 милиард компютри ще се използват по света до края на 2008 година. Това огромно потребление ще се дължи най-вече на бързите темпове на растеж на развиващите се пазари и по-специално Бразилия, Русия, Индия и Китай.
Според последните данни за PC пазара на фирмата за проучвания Forrester, ако са били необходими цели 27 години, откакто IBM пусна първия десктоп на пазара, за да се стигне до бройката от 1 милиард използвани компютри, то вторият милиард ще бъде достигнат доста по-бързо. Предвижданията на фирмата сочат, че до 2015 година ще се използват над 2 милиарда компютри по целия свят, като потреблението ще нараства със средно 12.3% на година.
По-голямата част от бъдещия растеж на компютърния пазар ще идва от споменатите вече четири страни. До 2015 година на техните пазари ще бъдат продадени над 775 милиона нови PC-та, което ще се дължи на спада в цените и увеличаването на доходите на глава от населението, като по този начин пазарът ще се отвори за милиони нови потребители.
Forrester дори предвижда, че само Китай до 2015 година ще поеме нови половин милиард компютъра, което представлява огромен растеж, като се има предвид, че сега в страната се използват 54 милиона РС-та. 
Налице е възможност за растеж и на зрелите пазари. Forrester прогнозира продажби на 51 милиона компютъра в САЩ и Канада и 75 милиона в Западна Европа до 2015 г.
В доклада си фирмата хвали и инициативите на големите компании, като 50×15 на AMD, програмата World Ahead на Intel, Microsoft Unlimited Potential и проекта за 100-доларови лаптопи OLPC, които увеличават достъпа до компютърните технологии в развиващия се свят.
Forrester обаче съветва големите вендори като HP и Lenovo също да направят крачка напред и да се включат в подобни инициативи, за да може индустрията да произведе достатъчно количество компютри и така да задоволи бъдещото огромно потребление на евтини PC-та.

Коментар