Фондация “Кокалис” навърши десет години

Стотици възпитаници на Харвардския университет и политически лидери от Югоизточна Европа ще празнуват 10-ата годишнина от основаването на Фондация “Кокалис” и старта на програмата “Кокалис”.
Фондация “Кокалис” и програмата за изучаване на Югоизточна и Източноцентрална Европа към университета в Харвард организират най-голямата сбирка на възпитаници и преподаватели на престижното учебно заведение и политически лидери от региона. Празненствата започват на 18 юни в Атина и ще бъдат открити от министъра на външните работи на Сърбия Вук Йеремич и световноизвестния журналист д-р Фарийд Закария.
Програмата “Кокалис” е основана от г-н Кокалис през 1997 г. в училището “Джон Ф. Кенеди” към университета в Харвард. Основната цел на фондацията е да осигури демократична среда и институционална стабилност за страните от Югоизточна Европа чрез образование. През същата година фондацията открива клон и в Атина, за да осигури връзка между училище “Кенеди” и Югоизточна Европа, както и за да подпомогне директно развитието на обществения, културния и научния живот в региона.
“През десетте години от своето съществуване програмата “Кокалис” беше гласът и лицето на Югоизточна Европа в Харвардския университет”, каза ректорът на училище “Кенеди” Дейвид Т. Елууд. “Чрез своите стипендии, образователни програми и събития програмата се превърна в най-голямата и най-успешната регионална училищна програма, с повече от 300 възпитаници, чиито лидерски умения, инициативност и решителност допринасят за мира и просперитета в Югоизточна Европа и извън нея”, допълни Дейвид Т. Елууд.
Празненствата по случай 10-ата годишнина включват конференцията “Поощряване на лидерството и мотивация” в института “Атински информационни технологии”, където над 200 възпитаници се очаква да участват в лекции и дискусии, инициирани от ректора Дейвид Т. Елууд и други преподаватели в училище “Кенеди”. Събитието ще завърши с галатържество с участието на Елууд, Кокалис, Йеремич и Закария.
Вук Йеремич получава стипендия от Фондация “Кокалис” за обучение в училище “Кенеди” и спечелва магистърска степен по публична администрация и международно развитие през 2003 г. “Времето, прекарано в училище “Кенеди”, заздрави вярата ми в демократичните принципи”, каза Йеремич. “Там получих увереността и уменията да работя в името на демокрацията, която повечето от нас приемат като даденост”, допълни той.
Списание “Енкуайър” нарича възпитаника на Харвардския университет д-р Закария “една от най-влиятелните личности на 21-ви век”. Закария е редактор на "Нюсуийк Интернешънъл", редовно публикува в "Уошингтън Поуст". Член е на Кръглата маса на новинарската програма на телевизия ABC и водещ на шоуто на PBS "Чуждестранен обмен” (Foreign Exchange).
Фондация „Кокалис” е учредена през 1997 г. като организация с идеална цел в Атина, Гърция. Тя се стреми да прокарва всеобхватна регионална визия и цели да допринесе в много области на обществения, социалния и културния живот в Югоизточна и Източноцентрална Европа, като предприема действия за обогатяване на човешкия капитал в региона и изграждане на връзки между различни институции с аналогични цели.

Коментар