IBM пуска компютър с най-бързия чип

ИТ гигантът IBM пусна най-бързия микропроцесор и ултра-мощен компютърен сървър, който обединява множество технологични постижения за запазване на енергия и за виртуализация. Новият сървър е първият, който постави рекорд и в четирите основни бенчмарк теста за бизнес и техническа производителност, съобщиха от компанията.
С честота 4.7 GHz, двуядреният процесор POWER6 предлага два пъти по-висока скорост, спрямо предишното поколение POWER5, като в използва същата енергия за работа и охлаждане. Това означава, че потребителите могат да увеличат производителността със 100 процента, или да намалят потреблението на енергия наполовина.
IBM обяви, че чипът POWER6 вече е постигал скорости, по-високи от 5 GHz в лабораторни условия. Процесорът ще бъде в основата на нови дву- до 16-ядрени сървъри – мощни машини от среден клас, които съдържат специален хардуер и софтуер за създаване на множество „виртуални” сървъри.
Новият сървър IBM System p570 с процесор POWER6 печели първите места в четирите най-широко използвани бенчмаркове, измерващи производителността на Unix-базирани сървъри – Specint (измерва възможностите за изчисления с цели числа, често срещани в бизнес приложения), Specfp (изчисления с плаваща запетая, необходими при научни приложения), SPECjbb2005 (измерва производителността на Java) и TPC-C (обработка на транзакции).
IBM използва балансиран дизайн по отношение на кеша и процесора, за да увеличи производителността. Например, ширината на канала – 300 гигабайта в секунда – може да даунлоудне целия каталог на iTunes за около 60 секунди, твърдят от компанията. POWER6 има общ обем на кеша 8MB на ядро – двойно повече отколкото POWER5, за да поддържа темпото с ширината на канала. Точно обратното, много други сървъри се концентрират основно върху производителността на процесора, за сметка на възможностите на сървъра да захранват данни към чипа със скорост, която се възползва от преимуществата на скоростта на процесора.
Чипът POWER6 в новия сървър IBM System p570 е първият UNIX микропроцесор, който може да изчислява операции с десетични дроби с плаваща запетая на хардуерно ниво. Досега, изчисленията с десетични дроби с плаваща запетая бяха извършвани на софтуерно ниво. Вградените възможности на POWER6 дават преимущества на корпорациите, които използват сложни данъчни, финансови и ERP програми.
Процесорът е изграден на базата на 65-нанометровата технология на IBM. Компанията планира да представи чипа POWER6 чрез сървърните линии System p и System i.

Коментар