Порше влиза на пазара за луксозни телефони

Още от 1948 година марката „Порше” е синоним на лъскавост и бързина, като до 1972 става дума само за коли. Преди 35 години производителят на автомобили започва да прави и луксозни аксесоари, които в момента включват куфари, очила, часовници и вратовръзки.

Сега на пазара ще се появи и първият мобилен телефон с марката „Порше”, който беше представен във Франция на 12 юни. Дизайнът на устройството е на „Порше”, но инженерството и производството са на френската компания Sagem.

Хендсетът ще струва $1600, според различни източници, и ще бъде пуснат първоначално във Великобритания, Дубай и други презокеански пазари по-късно през тази година. Очаква се телефонът да стигне до САЩ в началото на 2008 година.

Не се случва за пръв път производител на клетъчни телефони да си партнира с прочута автомобилна марка. През 2003 година Motorola пусна две версии Harley-Davidson на своите V60i телефони на американския пазар. Украсени с кожа или хром, за да придобият здравия вид на Harley, на устройствата беше гравирано логото на производителя на мотори за неговия 100-годишен юбилей.

Подобно на тях, Sharp се обедини с Ferrari през 2005 година за телефона GX25 Ferrari, който беше продаван във Великобритания от Vodafone. По-рано през тази година, отново Vodafone пусна устройството McLaren Mercedes GX29 – квадратен телефон с цвят металик, предназначен специално за феновете на екипа, спонсориран във Формула 1 от Mercedes-Benz.

Телефонът на Порше, модел P’9521, може би е първият подобен хендсет, който няма да бъде пуснат еднократно като лимитирана линия. Точно както продължава да прокарва пътя за нови копринени вратовръзки, така компанията смята да разшири своята линия за клетъчни телефони. Сделката на автомобилния производител със Sagem, шестият най-голям доставчик на клетъчни телефони в света, е тригодишна.

Двете компании планират да представят и втори, плъзгащ се телефон през първото тримесечие на 2008 година. Трети модел се очаква да бъде пуснат в средата на следващата година. Всеки от тези три хендсета ще дебютира първо в Европа, а Sagem очаква да произвежда между 100 000 и 150 000 бройки на година.

Коментар