Служители на НР България събраха над 1370 кг е-отпадъци

В инициативата по повод Световния ден на Земята се включиха около 200 души

В инициативата по повод Световния ден на Земята се включиха около 200 души

Над 1370 кг използвано електрическо оборудване събраха служителите на НР България в доброволческа екоакция. В инициативата по повод Световния ден на Земята се включиха около 200 души, които носеха свои стари и непотребни електрически вещи – телефони, компютри, монитори, телевизори, радио и видео апарати, диктофони, батерии и т.н. Целият събран е-отпадък ще бъде рециклиран в специализирани инсталациии за преработка. По този начин служителите на НР България допринасят за опазването на околната среда и за спестяването на ценни природни ресурси.

„Малко известен факт е, че електронните отпадъци, които хората генерират ежедневно, съставляват малък процент от общото количество отпадъци, но в същото време са изключително токсични и опасни за природата. НР България винаги се е отнасяла отговорно към събирането и рециклирането на използваното електрическо оборудване. Много съм щастлив, че работя с толкова млади и ангажирани към природата хора. Отговорността към околната среда днес, е нашата обща отговорност към бъдещето“, заяви генералният мениджър на НР България Ираван Хира.

40-50 милиарда килограма използвано електронно оборудване се изхвърлят годишно в света. От тях само между 5 и 15% се рециклират. Така ценните природни суровини (злато, сребро, паладий, мед и т.н.), вложени в изработката на електронните уреди, в голямата си част остават неоползотворени. Само от рециклирането на 1 млн. мобилни телефона се извличат 16 хил. кг мед, 350 кг сребро, 34 кг злато и 15 кг паладий.

През 1991 г. световния ИТ гигант Хюлет-Пакард създаде своята програма за рециклиране на използвано електронно оборудване „Партньори на планетата“, която функционира в 67 държави, а от 2009 г. и в България. Преработените и оползотворени от Хюлет-Пакард е-отпадъци в световен мащаб от 2002 г. до 2011 г. възлизат на повече от 1 милиарда килограма. А до края на 2015 г. компанията си поставя амбициозната задача да рециклира още 680 млн. килограма използвано електрическо оборудване.

„Зеленото“ поведение на Хюлет-Пакард е оценено и от световната екологична организация Грийнпийс, която класира ИТ-корпорацията на второ място в класацията си „Ръководство за зелена електроника“. Грийнпийс оценява водещите компании за потребителска електроника въз основа на тяхната ангажираност към околната среда в три посоки: енергия и климат, зелени продукти и устойчиви дейности.

Доброволческата кампания за събиране на е-отпадъци е поредната инициатива на НР България за опазване на околната среда и щадене на природните ресурси.