Строят най-мощния телескоп на Хаваите

Телескопът TMT има огледало с диаметър 30 метра и ще се настройва до 1000 пъти в секунда

Телескопът TMT има огледало с диаметър 30 метра и ще се настройва до 1000 пъти в секунда

На Хаваите започна строителството на най-големия телескоп в света. Както подсказва името му, Thirty Meter Telescope или просто TMT има огледало с диаметър 30 метра и е разположен на върха на спящия вулкан Мауна Кеа.

TMT ще разкрие нови възможности за изследване на космоса, вкл. далечния. Неговото 30-метрово огледало се състои от 429 сегмента, всеки от които ще бъде свързан със система за адаптивна оптика.

Кривината на огледалото, събираща приблизително девет пъти повече светлина в сравнение с другите съвременни телескопи, ще се настройва до 1000 пъти в секунда.

Учените сравняват TMT с орбиталния телескоп Хабъл, който в момента предоставя най-качествените снимки от космическото пространство. Новият наземен телескоп се очаква да бъде десет пъти по-мощен.

TMT ще се използва за наблюдение на различни космически обекти, вкл. и такива на разстояние 13 милиарда светлинни години. Освен това телескопът ще бъде пригоден за изучаване на тъмната материя и тъмната енергия.

Очаква се строителството на TMT да бъде завършено през 2018 г. Инвестицията в проекта ще възлезе на 1,2 милиарда долара, като 100 милиона от тях вече са изразходвани за проектиране и подготовка на строителната площадка. Във финансирането на TMT участват пет страни –  САЩ, Китай, Канада, Индия и Япония.

Коментар