Страхът от апокалипсис подтиква милиардерите да строят убежища

В несигурния днешен свят хората с пари се подготвят за най-лошото
(снимка: CC0 Public Domain)

Марк Зукърбърг, шефът на Meta и един от най-богатите хора на планетата, изгражда огромен комплекс с подземен бункер на Хаваите. Обектът с предполагаема стойност около 270 милиона долара ще се разгърне на площ от около 5,7 кв.км.

По-точно, цената за изграждането на комплекса възлиза на около 100 милиона долара, но Зукърбърг е платил още 170 милиона долара за земята. Освен това вероятно всички тези оценки са подценени, отбелязва Wired в публикация за проекта.

Съоръжението се изгражда в североизточната част на хавайския остров Кауай. Според журналистическото разследване, строителната площадка има висока ограда и се охранява от голям брой хора. Всички работници на място са обвързани със строго споразумение за неразкриване на информация.

Според наличните данни, площта на земята, върху която се извършват строителните работи, е около 5,7 кв.км, а подземното убежище ще има обща площ от почти 470 кв.м.

Въпреки факта, че бункерът представлява най-голям интерес, не може да се каже, че обектът като цяло е посветен на него. На повърхността ще има две имения с офиси, конферентни зали и кухни, така че това очевидно не е място, където Зукърбърг планира да пристигне само в случай на планетарна катастрофа.

Освен това в близката гориста местност ще бъде изградена мрежа от 11 дискообразни къщички на дървета, свързани с въжени мостове, които позволяват на посетителите да се придвижват от една сграда в друга, докато остават сред върховете на дърветата.

Имотът ще разполага също с фитнес зала в пълен размер, плувни басейни, сауна, хидромасажна вана, малък басейн и тенис корт.

Между другото, тези 270 милиона долара са гигантска сума за частно строителство, така че съоръжението на Зукърбърг ще бъде едно от най-скъпите в света, построено от частно лице. Заслужава да се отбележи също, че строителството продължава поне от 2016 г.

Коментар