RAM модули по 64GB ще се появят скоро в РС-тата

Дънните платки на РС-тата ще могат да поемат все повече оперативна памет
(снимка: MSI)

Модули оперативна памет с капацитет от 64 гигабайта (GB) скоро ще станат достъпни за потребителските компютри. В резултат на това подобрение, новите РС-та ще могат да побират до 256 GB RAM.

До неотдавна ограничението за RAM паметта на масовите настолни компютри беше 128 GB. Скоро обаче РС-тата ще поддържат до 256 GB RAM. Производителите на памети вече подготвят 64 GB модули, а производителите на дънни платки се готвят да осигурят поддръжка за тях, съобщи WCCFTech.

Дълго време максималният поддържан обем RAM за настолни компютри беше 128 GB, а капацитетът на един модул не надвишаваше 32 GB, тъй като модулите се изграждаха от 16-гигабитови чипове DRAM памет. Това се промени с пускането на 24 и 48 GB модули, които използват 32-гигабитови чипове памет. В резултат, съвременните дънни платки за платформи Intel и AMD поддържат инсталиране на до 192 GB RAM.

Но скоро настолните компютри ще получат поддръжка за още повече RAM. Тайванската компания MSI е един от първите производители на дънни платки, който предложи поддръжка на 192 GB памет за своите продукти. Сега MSI е на път да стане първата компания, която поддържа 256 GB памет на настолни компютри.

Производителят на памети Kingston скоро ще пусне комплект Fury Renegade DDR5 RAM, базиран на новите 32-гигабитови чипове памети от Micron по технологичния процес 1-бета. Комплектът се състои от четири памети с капацитет 64 GB всяка. Така обемът на целия комплект ще бъде 256 GB.

Поддръжката на 256 GB памет на дънните платки значително ще опрости избора на правилния набор от RAM, тъй като за да инсталирате 128 GB памет, сега ще трябва да купите само две модула, а не четири, както преди.

MSI демонстрира производителността на RAM комплект с общ капацитет от 256 GB на своята PRO X670-P WIFI дънна платка. Тестът включваше и процесора AMD Ryzen 9 7900X. Поддръжката за 256 GB памет ще бъде добавена и към дънни платки, базирани на Intel Z790.

За да поддържа 256 GB памет и 64 GB модули, дънната платка ще се нуждае от актуализация на BIOS. Все още MSI не е казала кога ще пусне необходимия фърмуер за своите платки.

Междувременно, още един производител на дънни платки, ASRock, показа новите си продукти X670E-Taichi и Z790 Nova WiFi с поддръжка на 64 GB DDR5 модули памет.

Коментар