Космическият телескоп Джеймс Уеб излита на 22 декември

6,5-метровият космически телескоп Джеймс Уеб предвещава нова ера за астрономията
(снимка: Cosmic Origins / NASA)

Космическият телескоп Джеймс Уеб най-сетне ще потегли към открития космос – това ще стане следващия месец. НАСА даде зелена светлина да започне подготовката за изстрелване на сложния апарат, след като инженерните екипи потвърдиха готовността на машината и бе категорично отхвърлено наличието на каквито и да е щети от инцидент, случил се миналата седмица.

По време на прикрепване на телескопа към адаптера на ракетата-носител, внезапно и неочаквано се освободи крепежна скоба, което доведе до изпращането на силни вибрации през тялото на телескопа. Екип от изследователи, ръководен от НАСА, определи, че е необходимо да се проведат допълнителни проверки, за да се гарантира, че няма повреди по компонентите на наблюдателното тяло. Това доведе до отлагане на стартовата дата 18 декември за „не по-рано от” 22 декември.

Допълнителните проверки вече приключиха и за щастие заключението е, че няма повредени компоненти. На свой ред НАСА определи дата за излитане: 22 декември в 7:20 сутринта EST. В момента вече се зарежда необходимото гориво за изстрелването.

Космическият телескоп Джеймс Уеб беше забавен много пъти през годините, но изглежда, че новата дата за пускането му е окончателна. След като се качи в орбита, космическата обсерватория ще надникне дълбоко в космоса с инфрачервените си „очи”, търсейки следи и улики за някои от най-дълбоките мистерии на Вселената.

Основните цели на телескопа включват изучаване на първите звезди и галактики, които са се образували в ранната Вселена, развитието на галактиките във времето, зараждането на звездите и планетните системи в прашни облаци и др. Надеждата на учените е Джеймс Уеб да разкрие и биосигнатури за извънземен живот.

Коментар