Шеф на AMD: недостигът на чипове ще продължи до 2023 г.

Дефицитът на чипове ще продължи да тормози индустрията и през 2022 г., смята Марк Папермастър
(снимка: AMD)

Различни са прогнозите за продължителността на недостига на чипове, но като цяло всички в индустрията са съгласни с едно нещо: през 2022 г. ситуацията няма да се промени драстично. Сега техническият директор на AMD Марк Папермастър очерта перспективата за близкото бъдеще.

„През 2021 г. предвиждаме ръст на приходите от 65 процента спрямо 2020 г. Можем да постигнем този вид растеж само чрез върхови постижения в нашата верига за доставки. На нашите пазари ще наблюдаваме спад в предлагането през втората половина на 2022–2023 г. Именно тогава прогнозираме нормализирането на баланса на търсенето и предлагането”, казва Папермастър, цитиран от The Hindu Business Line.

С други думи, глобалната индустрия ще трябва да живее с недостига на важните компоненти през цялата следваща година. И въпреки че ситуацията ще започне да се подобрява през втората половина на 2022 г., полупроводниковата индустрия ще се върне към нормалното си състояние едва през 2023 г.

Коментарът на техническия директор дойде почти по същото време, когато стана ясно, че Tesla е заменила процесорите на Intel в информационно-развлекателната система на своя Model Y, предлаган в Китай, с процесори AMD Ryzen APU. Анализаторите предполагат, че замяната на процесорите на Intel с такива от AMD е свързана с диверсификацията на използваните компоненти в контекста на общия недостиг на чипове.

Коментар