Швеция настоява ЕС да забрани добива на биткойн

Добивът на биткойн е в разрез с екологията, смята шведското правителство
(снимка: CC0 Public Domain)

Генералните директори на Финансовия надзорен орган и Агенцията за опазване на околната среда на Швеция призоваха както ЕС, така и правителството на Швеция да забранят добива на криптовалути.

Откакто Китай забрани биткойните, желаещите бързо да забогатеят търсят други места по света, където да „копаят” електронните пари. Евтината водноелектрическа енергия прави скандинавските региони примамливи, като само Швеция е използвала 1TW/h ВЕЦ-електричество миналата година. Но правителството е на мнение, че тази енергия може да бъде използвана за цели, вместо да се пилее за криптовалути.

В отворено писмо до ЕС ерик Тендеен, генерален директор на Finansinspektionen, и Бьорн Ризигер, генерален директор на Naturvårdsverket – съответно Органа за финансов надзор и Агенцията за опазване на околната среда – призовават ЕС и шведското правителство да забранят енергоемкото копаене на криптовалути и законно да попречат на всеки, който го прави, да се нарича екологичен, съобщи The Register.

Нещо повече, в много случаи тези криптовалути, освен че консумират електроенергията, се използват за недотам легални цели, например пране на пари или прехвърляне на суми от незаконни бизнеси. Това е допълнителен мотив за шведските органи да поискат забрана върху добива на криптовалута.

Коментари по темата: „Швеция настоява ЕС да забрани добива на биткойн”

добавете коментар...

  1. На Биткойн не му пука!

    Забраната на Биткойн от ЕС е добре дошла за страни като Ел Салвадор,Панама,Бразилия,Арженитина,СИНГАПУР и още мноого.До 5 години тези държави ще са фактор който сега “Белите” държави дори не си по мислят,че е възможно…Те още не осъзнават,че Биткойн е тук за да остане и не могат да направят нищо по въпроса освен да го изпуснат да се добива от гореспоменатите държави!

  2. buy bitcoin

    Пребиткойн, въпреки че явно отдавна си се занимавал с биткойн не си разбрал основите. Също не разбираш и основите на фиатните пари. И това не го казвам за да те обиждам. Всъщност има 10 000 вида валути вече може да се каже че в даден момент 99% от тях няма да струват нищо. Нормално е когато имаш иновация като биткойн всякакви хора да се опитат да създадат, копират или направят измама с нещо подобно.
    Всъщност ако прочетеш “the bullish case for bitcoin”, “the bitcoin standard” или пък преминеш безплатния курс “bitcoin for everybody” на saylor.org ще разбереш, че биткойн е много по добре обезпечен от фиатните пари, но всъщност не е това най – важното.

  3. 112

    Не че имам криптовалута но идеята за децентрализирана валута ми допада и тия да си гледат работата. Не ме интересува мрънкането им, влиза през едното и излиза през другото ухо.

  4. забиткоин

    За журналистите им е простено, а на теб че си инженер и не си го обяснил на париите не.
    Аамо с титли байно инженер се не става, навремето трябваше и практикум, а сега всичките сте с CAD/CAM и много знаете, ама на практика някак куцате!
    Не хейтя просто би било редно да обясниш Терават часа и Терават за час ‘)

  5. пребиткоин

    Няма как да има.бъдеще.нещо, което няма обезпеченост.
    Отделно китовете, като пуснат или спрат кранчето или оня туитър и се чудиш после кой ти ачка в гащите.
    Не коментирам какви главоболия си навлякох когато трябваше да ги обръщам във фиатни пари…. Да спечвлих от балъците достатъчно и приключих това на курс под 10000…щастлив бях…Сега има над 400 вида валути, хиляди предлагания, борси, портмонета и какво ли не за да държи хайпа, а иначе кухо и дрънка…

  6. Инженер

    TW/h или TWh? Някой е позабравил физиката и мерните единици.

  7. buy bitcoin

    Тези аргументи отдавна са опровергани и единствено показва, колко неграмотни са много хора на тема Биткойн. Но има и много, на които приходите им зависят от това да не разбират Биткойн.

  8. прави са

    Добра идея! Само като се замисля колко енергия е похабена за тия глупости… Да бяхте дарили парите за медицина, чистене на океаните, засаждане на дървета, изследвания…

Коментар