Изследване коригира точната възраст на Вселената

Вселената може би е по-млада, отколкото се предполагаше досега
(снимка: CC0 Public Domain)

Нови измервания с космологичния телескоп Atacama (ACT) претендират за най-точната досега възраст на Вселената. Все пак става въпрос за възможно отклонение от няколко десетки милиона години.

Изследването установява, че Вселената е на възраст 13,77 милиарда години, плюс или минус 40 милиона години, в съответствие с предишни наблюдения на телескопа Планк (мисия на Европейската космическа агенция). Подробни данни са публикувани в уебсайта IOPScience.

През 2019 г. изследователски екип, измерващ движението на галактиките, изчисли, че Вселената е стотици милиони години по-млада от прогнозираната от екипа на Планк възраст. Тази несъвместимост предполага, че може да е необходим нов модел на Вселената, и поражда опасения, че един от наборите измервания може да е грешен.

„Сега стигнахме до отговор, при който Планк и ACT се съгласяват”, казва Симон Йола, изследовател в Центъра за изчислителна астрофизика към Института Флатирон и първи автор на една от статиите за изследването. „Това предполага, че тези сложни измервания са надеждни”.

Коментари по темата: „Изследване коригира точната възраст на Вселената”

добавете коментар...

  1. Presspapie

    Това означава че глупостта е по стара от словото божие създало вселената

  2. Симо

    И аз искам голям телескоп… Ама по натам ще си взема с.1.5м огледало , над 150к са но за милионери не е проблем

Коментар