НАСА обяви нова мисия за изследване на Вселената

Проектът SPHEREx предполага създаване на специален космически апарат за изследване на Вселената (източник: California Institute of Technology)

Американската космическа агенция НАСА обяви нова мисия за изследване на Вселената. Проектът се нарича SPHEREx (Spectro-Photometer for the History of the Universe, Epoch of Reionization and Ices Explorer).

Събраните в рамките на мисията данни ще помогнат на учените да разберат по-задълбочено как е еволюирала Вселената. Освен това изследователите се надяват да научат колко често се срещат „съставките на живота“ в планетарните системи на нашата галактика Млечния път.

Проектът SPHEREx предполага създаване на специален космически апарат, за който е предвидено финансиране в размер на 242 млн. долара. Пускането на сондата трябва да се състои според предварителния план на НАСА през 2023 година.

Апаратът ще извършва наблюдения във видимия и близкия инфрачервен участък на електромагнитния спектър. Учените се надяват да получат информация за 300 милиона галактики и за над 100 милиона звездни системи в Млечния път. Мисията на SPHEREx ще продължи 2 години.

Коментар