Френски изтребител тества ракета с ядрена глава

Франция засилва ядрената си мощ с модифицирани крилати ракети
(снимка: Генералната дирекция по въоръженията на Франция, DGA)

Френските военни провеждат изпитания с ракета, способна да носи ядрена бойна глава. Според наличните информации, става въпрос за подобрена версия на крилатата ракета MBDA ASMPA.

Тестовете на това оръжие са извършени на борда на френския изтребител Rafale. Няколко центъра за мониторинг са използвани за наблюдение на опитите, включително този в Бискароса (Аквитания, Югозападна Франция), съобщи FlightGlobal.

За първи път френските изтребители получиха свръхзвукови ракети, способни да носят ядрена бойна глава, през 2009 г. Година по-късно военните започнаха да оборудват с такива ракети и самолетите на френския флот.

В момента изтребителите Rafale получават крилати ракети F3. В сравнение със своите ракети-предшественици, те имат по-висока скорост и увеличен радиус на унищожаване. Също така тези ракети използват нови системи за управление.

Предполага се, че след няколко години ракетите MBDA ASMPA ще бъдат заменени с усъвършенствани версии, способни да носят ядрена бойна глава ASN4G.

Коментари по темата: „Френски изтребител тества ракета с ядрена глава”

добавете коментар...

  1. Симо

    Благодаря за ъпдейта

  2. Anonymous

    Последно време никой не ги бръсне, та решили да парадират

  3. до Симо

    Si vis pacem, para bellum

    Най-ранното срещане е още от Платон, не Путин.

  4. Симо

    Жабарите са се взели много насериозно, а с антиматерия кога…
    Аз ги майтапя ама правят хората сериозни са, самолетите им Рафал са супер,
    От целия ЕС само те и Холандците правят нещо по сериозно като технологии, независими са, имат реактори за ток колкото искаш, тока им е без пари, мощна индустрия, Холандците имат много перки за ток, явно независимостта идва чрез независими енергийни източници.
    Най притеснителното е за какво се подготвят с тия ракети, щот тва короната ще е като детска приказка, дано никога не ползват тия оръжия, че земята е малка, няма къде да отидем…
    Оръжия ясно всички са се втурнали да се въоръжават, а за хората, за Мира и за доброто кога? но искаш ли Мир готови се за война, както казва таварищ Путин

Коментар