Спамърите заложиха на Уго Чавес през март

Смъртта на Уго Чавес бе използвана от спамърите през март

Смъртта на Уго Чавес бе използвана от спамърите през март

След значителния ръст на спама през февруари, нивото на нежелания имейл трафик се стабилизира на 71% през първия месец на пролетта. Същевременно обаче делът на зловредните програми в спама е нараснал през март до 4%, сочи анализ на Лаборатория Касперски.

Традиционно, спамърите са използвали празнични теми, за да привлекат внимание, без да пропускат обаче горещите новини. Към тях несъмнено се отнася смъртта на президента на Венецуела Уго Чавес. Интернет мошениците бяха сред първите, които реагираха на тази новина и започнаха активно да я използват в своите имейл съобщения.

Така например, едно от измамните писма е било изпратено от името на началника на морското пристанище на Венецуела, в което той моли за помощ да съхрани парите си, получени от продажба на дизелово гориво на Южен Судан. В писмата мошениците обещават на адресата конкретна сума за оказаното съдействие.

В друга кампания спамърите разпращали писма от името на шефа на службата за сигурност и близък приятел на Уго Чавес. Както винаги, „нигерийските” мошеници имат „богата” фантазия – приятелят на Чавес имал достъп до пари, които покойният президент пазел в банкова сметка на своя любовница, и предлага на получателя на писмото 25% от общата сума, ако помогне за усвояване на средствата.

През март е регистрирана нова кампания за измамни резервации за Atlantic Hotel. В писмата, написани от името на управителя на хотела, кибер престъпниците благодарят на получателя за направената разервация и му съобщават, че го очакват да пристигне в хотела на 20 март. Ако отвори приложеното в писмото уведомяване за резервация, потребителят заразява компютъра си с троянец, който се използва за кражба на финансова информация и пари.

Коментар