Телескопът Джеймс Уеб потегля към космоса

Остават броени часове до изстрелването на космическия телескоп Джеймс Уеб
(снимка: НАСА)

Най-големият космически телескоп, замислен някога, трябва да излезе в орбита в следващите часове. Джеймс Уеб ще бъде изстрелян с европейска ракета Ariane от Френска Гвиана.

Това е проект, чието проектиране и изграждане отне 30 години и се счита за едно от големите научни начинания на 21-ви век, отбелязва BBC. Целта на Джеймс Уеб ще бъде да се опита да покаже първите звезди и галактики, които светят във Вселената.

Излитането от екваториалния космодрум Куру е насрочено за 14:20 часа българско време. Очакването е голямо, но голяма е и тревогата на изследователите. За да стигне до космоса, телескопът първо трябва да преживее 27-минутно изкачване с ракета – нещо, което на практика е контролирана експлозия.

След това телескопът ще се разгърне в серия от сложни механични движения, които всички до едно трябва да бъдат завършени безупречно, в противен случай космическата обсерватория просто няма да заработи.

„Уеб е изключителна мисия”, казва администраторът на американската космическа агенция НАСА – Бил Нелсън. „Това е ярък пример какво можем да постигнем, когато имаме големи мечти. Винаги сме знаели, че този проект ще бъде рисково начинание. Но, разбира се, когато искате голямо постижение, обикновено трябва да поемете голям риск”.

Мисията на Уеб е да надгради откритията на космическия телескоп Хъбъл, който след 31 години в орбита е към края на живота си. Уеб ще погледне по-дълбоко в космоса, респ. много по-назад във времето.

Коментари по темата: „Телескопът Джеймс Уеб потегля към космоса”

добавете коментар...

  1. Мислещ

    А защо с европейска ракета ?
    А не със някоя на SpaceX ?

    Ма нали Мъск е голямата работа бе !

Коментар