Първите смартфони с Firefox OS изкупени за часове

Смартфоните под управление на Firefox OS вече са на пазара

Смартфоните под управление на Firefox OS вече са на пазара от испанския стартъп Geeksphone

Всички складови запаси от смартфони с операционна система Firefox OS, пуснати на пазара днес от испанския стартъп Geeksphone, са изкупени за няколко часа. Продажбите ще бъдат възстановени по-късно тази седмица.

Интернет магазинът на компанията съобщава, че в момента няма налични устройства на склад. По-рано компанията увери, че може да доставя по 5 хиляди смартфона на ден.

Първите два модела, пуснати в продажба – Peak и Keon, бяха демонстрирани през януари 2013 г. Старшият модел Peak предоставя 4,3-инчов IPS екран с формат qHD, двуядрен процесор Qualcomm Snapdragon S4 8225 с тактова честота 1,2 GHz, оперативна памет 512 MB, вградена флаш памет 4 GB (с поддръжка на карти памет microSD), основна камера с резолюция 8 мегапиксела и батерия с капацитет 1800 мАч.

Младшият модел Keon има 3,5-инчов екран HVGA, едноядрен процесор Qualcomm Snapdragon S1 7225AB на 1 GHz, камера с резолюция 3 мегапиксела и батерия 1580 мАч.

Peak струва 194 долара, а Keon – 119 долара. И двата смартфона се предлагат без обвързване с договор към оператор и могат да се ползват във всяка държава.

Първите бройки от устройствата са предназначени основно за разработчици на приложения за Firefox OS, като им позволяват да провеждат тестове в реално време с включване към мобилна мрежа. Партньор на Geeksphone в налагане на смартфоните на пазара е испанският оператор Telefonica.

В момента Geeksphone търси инвеститори, готови да вложат 1 милион евро или повече за развитие на проекта. Масовите продажби на Peak и Keon ще започнат през юни 2013 г. в Испания, Бразилия, Португалия и Венецуела.

Коментар