Космическият туризъм обещава да генерира милиарди долари

Наскоро европейският концерн EADS (European Aeronautic Defense and Space Company) съобщи публично, че планира до 2012 година да се включи в конкуренцията за туризъм в космоса. Компанията вярва, че след 20 години индустрията за космически туризъм може да генерира милиарди долари.

Компаниите с апетити в перспективния сегмент продължават да разработват технологията за безопасно и лесно пътуване на туристи в откритото пространство. В момента EADS е най-голямата аерокосмическа компания в Европа, като нейното звено Astrium отговаря за програмата за космически туризъм.

Astrium е известна най-вече със създаването на ракетата Ariane, благодарение на която голяма част от комерсиалните сателити се намират в орбита около Земята. В компанията планират да извеждат туристи на суборбитална разходка на над 100 километра височина от Земята.

Космическият кораб ще използва традиционни писти и нормални двигатели на джет, за да излети и да се издигне до 12 километра височина. Достигайки тази височина, ще се включат ракетните двигатели, които ще издигат кораба на 60 километра височина за само 80 секунди. След това по инерция корабът ще достигне 100-те километра.

Очакваните цени за един билет ще бъдат между $200 000 и $266 000 на полет. Поради предпазни мерки, всеки полет ще бъде само от по четирима души, които ще се наслаждават на открития космос в рамките на един час и половина.

EADS вече е създала подробен план на самолета–ракета, но сега търси съинвеститори, за да се облекчи разходите по конструирането на авиолайнера. Повечето инвестиции би трябвало да дойдат от страна на частни компании, макар че е възможно и няколко правителства да се включат в проекта. Германия, където ще се изработват двигателите, представлява потенциална страна, която би участвала в начинанието.

По план, космическият кораб трябва да е готов за полети през следващата година, а целта е през 2012 година да започнат и комерсиалните пътувания в космоса.

Секторът на космическия туризъм постепенно нараства, като в момента едни от основните компании в тази индустрия са Virgin Galactic, Benson Space и Space Adventures. Именно последната компания е единствената в момента, която успешно извежда туристи в космоса на цена от $20 милиона на полет.

Коментар