САЩ не признават блогърите за журналисти

Администрацията на САЩ засега е против приемането на нов проектозакон за свобода на информацията. В него се прокарва идеята за приравняване на блогърите към журналистите, като им се позволи да не разкриват конфиденциалните си източници на информация.
Разглеждането на законопроекта се е провело на 14 юни, съобщи технологичният сайт CNET News. Според критиците на документа, трактовката на понятията източник на информация и лица, които я публикуват, е толкова широка, че от правата на пресата могат да се ползват всички пишещи в интернет.
В настоящия си вид проектозаконът защитава, например, автор, който публикува в интернет видео послание на терорист. Приемането на подобен закон би застрашило националната сигурност и ще противодейства на разследването на престъпленията, предупреждават висши администратори.
Против са и някои републиканци, според които законът защитава лица, публикуващи лъжлива и непроверена информация.
Застъпниците на новия проектозакон пък считат, че всеки човек, който публикува информация, трябва да бъде защитен от съдебно преследване, доколкото действа не от личен интерес и независимо от размера на заплащането на неговия труд.
Очаква се Комитетът за разглеждане на проектозакона да вземе окончателно решение най-рано на 24 юни.

Коментар