БСК достигна Христова възраст

Днес, 25 април 2013 г., се навършват 33 години от учредяването на Българската стопанска камара (БСК).

За тези малко повече от 3 десетилетия камарата успя да се утвърди като водеща бизнес и работодателска организация в България, проводник на новаторски идеи за развитие на икономиката. БСК има самочувствието да бъде фактор в социално-икономическите отношения в България и основание за това й дават множеството реализирани вече предложения за промени в нормативната уредба и административна практика, осъществените десетки проекти в сферата на икономиката, социалната политика, образованието, иновациите и др.

Още преди демократичните промени в началото на 90-те години на ХХ век БСК създава първия в България фонд за рисков капитал и първата за България търговска банка (Банка за стопански инициативи АД), чрез които финансира изграждането на повече от 600 малки и средни предприятия. Голяма част от тях се развиват успешно и днес. Важна част от дейността на БСК от този период е свързана със създаването на технологични паркове към Техническите университети в София и Варна, работещи в областта на трансфера на технологии.

След 1990 г. БСК активно участва в процеса на поставянето на българската икономика на пазарни основи. Камарата се включва с идеи и експертиза в нормотворчеството, касаещо бизнеса в преходния период, и подпомага процесите на преминаването на икономиката изцяло към пазарно развитие. Изключително важна е ролята на БСК за развитието на диалога между работодатели и синдикати, за изграждането на системата за социално партньорство в страната. БСК първа в България изгради браншови бизнес и работодателски организации, които се утвърдиха като уважавани партньори на съответните секторни синдикални и административни структури. Под егидата на БСК и с нейно дейно участие стартира колективното трудово договаряне на браншово и фирмено ниво. Сред заслугите на БСК за развитието на съвременната българската икономика са създаването на фондовия пазар в България и въвеждането на Арбитражния съд като институция, спомагаща за по-бързото разрешаване на търговски спорове. БСК стана проводник на европейското членство на страната чрез създаването на Смесения консултативен комитет България – Европейски съюз. Камарата е инициатор и съучредител на Комитета и го председателства от българска страна в продължение на два последователни мандат.

БСК получи признание и в международен план чрез членството си в най-голямата бизнес организация в Европа BUSINESSEUROPE и с активната си работа в множество европейски и международни органи за социално партньорство, вкл. Европейския икономически и социален комитет, Международната организация на работодателите, Международната организация на труда и др. Камарата има сключени договори за партньорство с над 70 сродни организации от цял свят.

Съвременният облик на БСК се определя до голяма степен от маниера на работа, сериозния потенциал от специалисти, с който разполага, и разнообразието от услуги, който предлага на своите членове.

Честит празник на всички членове на БСК, както и на настоящите и бивши ръководители и експерти, дали и даващи своя принос за развитието на организацията!