Facebook строи дейта център за 1,5 млрд. долара

Новият център за данни на Facebook в Алтуна ще струва 1,5 млрд. долара на компанията

Новият център за данни на Facebook в Алтуна ще струва 1,5 млрд. долара на компанията

Потвърдиха се информациите, че Facebook изгражда център за данни в град Алтуна, щата Айова. Проектът, известен с името Catapult, е на стойност 1,5 милиарда долара.

Catapult е четвъртият център за данни на интернет компанията. Два от останалите дейта центрове се намират в щатите Орегон и Северна Каролина, а третият е базиран в Швеция. Центрове за данни в Айова имат конкурентите на Facebook – Google и Microsoft, съобщи datacenterknowledge.com..

Планът за изграждане на центъра за данни в Айова беше одобрен от щатските власти през юни миналата година. Тогава се предполагаше, че обектът принадлежи или на Facebook, или на Apple, предвид изтеклата информация за използване на слънчеви батерии.

Проектът предвижда използване на ветрогенератори, които подлежат на одобрение от властите на Айова. Градската управа на Алтуна пък ще трябва да реши проблема с водоснабдяването, тъй като центърът за данни на Facebook ще консумира 34,11 милиона литра вода месечно. Това ще коства на социалната мрежа сумата от 540 000 долара всеки месец.

Коментар