Сторидж робот гарантира защитата на данните

Ново устройство обещава да опрости максимално съхранението и защитата на данни на персоналния компютър или в офисната мрежа. Компанията Data Robotics твърди, че нейният продукт Drobo е първият напълно автоматизиран “сторидж” робот.
Drobo защитава данните и в същото време осигурява скалируемост и лесно разширение. Устройството ограничава до минимум човешката намеса, тъй като само наблюдава и контролира състоянието си.
Иновационният продукт за съхранение се свързва към USB 2.0 порт на Mac или Windows PC, а бъдещите версии ще предоставят и високоскоростен Firewire интерфейс. Устройството побира четири 3,5-инчови SATA дискове от който и да е производител и с каквито и да са размери, скорост и капацитет. Монтажът не изисква инструменти или носещи елементи.
Единственото, което трябва да направят потребителите, е да добавят драйвове в кутията на Drobo, и след това да свържат USB кабела към настолния компютър или към сървъра и, накрая, да включат устройството към захранващата мрежа. Drobo действа като един голям твърд диск, правейки много лесно откриването на данните, съхранени в него.
Опростена сигнализация информира потребителите за състоянието на данните в Drobo. Когото свети зелено, данните са подсигурени. Жълта светлина предупреждава, че 85% от капацитета на Drobo е запълнен. Светне ли червено, потребителят трябва незабавно да добави нов драйв.
Drobo се конфигурира автоматично за защита на данните. Ако някой от драйвовете се повреди, тогава сторидж системата премества незащитените данни в сигурните зони на останалите дискове.
Drobo е предназначен за нуждите на малкия бизнес. Стартовата цена на системата е $499. Когато използва четири диска по 1 гигабайт, устройството може да защитава 2.7 TB данни.
Предложението на Data Robotics е алтернатива на RAID системите, които са по-трудни за поддръжка. Технологията, вградена в Drobo, се базира на принципите на виртуализацията с идеите на кибернетиката, посочват от компанията.

Коментар