ИТ план ще подобрява живота на възрастните

Европейската комисия разкри план за въвеждане на технологии за по-добър живот на възрастните. Инициативата предвижда също създаване на по-персонализирани здравни и социални услуги.
Програмата на стойност €1 милиард евро цели да помогне на възрастните да останат активни и независими у дома и на работа. Средствата по проекта ще бъдат инвестирани в период до 2013 година, като в него ще се включи и частният сектор.
Европейският план за действие е част от програмата i2010. Идеолозите на проекта се надяват да запазят продуктивността на възрастните и да ги ангажират в обществото чрез по-достъпни онлайн услуги.
Прогнозите сочат, че до 2020 година 25% от европейското население ще бъде на възраст над 65 години. Към момента голяма част от възрастните хора не разчитат на предимствата на цифровите технологии, за да поддържат своите нужди. Според ЕС, само 10% от възрастните използват интернет. Проблеми със зрението, слуха и сръчността са пречка за много хора да ползват модерните технологии.
Планът за действие на ЕС ще се опита да преодолее бариерите пред разработката на технологии за възрастните чрез пилотни проекти. Според комисаря на ЕС по информация, общество и медии Вивиан Рединг, възрастното население на Европа е предизвикателство, но същевременно разкрива икономически възможности за индустрията.

Коментар