Google ще строи R&D център в Китай, иска да е лидер и там

  
Могъщата Интернет компания Google планира да построи център за изследвания и разработки в Шанхай, като част от програма за развитие и разширяване на своя бизнес в Китай.

През първото тримесечие на тази година Google взе само 19% от приходите на китайския пазар за търсене, следвана от Yahoo с 14%. В момента лидерът в страната е търсачката Baidu.com с 57% дял от пазара, според данни на Analysys International.

Чрез своя R&D център Google се надява да заеме лидерската позиция на китайския пазар за уеб търсене. Все още не са оповестени подробности около центъра за проучвания и разработки, като брой на служителите, разходи по строежа или големината му. Макар и детайлите да не са известни, плановете на най-голямата търсачка бяха потвърдени от китайския отдел на компанията.

Много конкурентни фирми за уеб търсене изпитаха трудности в разширяване и растежа на своя бизнес на китайския пазар, част от които се дължаха на скорошните политически проблеми, вкл. цензура на търсенето и достъп от вътрешността на страната. Услугата Flickr на Yahoo, например, за споделяне на снимки беше наскоро блокирана в Китай.

Коментар