Банките са слабо защитени от хакери

Финансовите институции трябва да обединят усилия в борбата срещу хакерите, съветва FSOC

Финансовите институции трябва да обединят усилия в борбата срещу хакерите, съветва FSOC

Почти всички финансови организации днес предлагат онлайн услуги на клиентите си, вкл. такива, които изискват въвеждане на персонални данни. Подобна информация обаче е особено интересна за кибер престъпниците, с което се обяснява и фактът, че все повече банки стават цел на хакерски нападения.

Дори и предприетите сериозни мерки за защита на информационните системи понякога се оказват недостатъчни. Налице са много случаи на кражба на клиентски бази данни и по всичко личи, че подобни инциденти ще има и в бъдеще, пише physorg.com.

Проучване на американската правителствена организация Financial Stability Oversight Council (FSOC) разкрива тенденция на повишаване на нивото на квалификация на киберпрестъпниците. В допълнение, те действат обединени, в резултат на което общото ниво на атаките се повишава и противодействието срещу тях става все по-трудно.

Доказателство за подобна тенденция са серията успешни нападения срещу сървърите на водещи световни банки и сайтове на големи медии и социални мрежи. Най-привлекателна цел за кибер престъпниците продължава да бъде банковият сектор.

По данни на FSOC, финансовите институции трябва да обединят усилия в борбата срещу хакерите – и то не само в рамките на своя бранш, но и с играчите от сектори като енергетика и комуникации. Подобно обединение на ниво информационна сигурност ще може да отговори на високите изисквания, без които е невъзможно нормалното функциониране на глобалната финансова система, заключава анализът на FSOC.

Коментар