HP придоби компания за корпоративна сигурност

Напоследък компаниите, специализирани в компютърната сигурност, се купуват като топъл хляб. Последната сделка от такъв род е придобиването на SPI Dynamics от Hewlett-Packard, като сумата все още не е обявена, съобщи siliconvalley.com.
Софтуерът на SPI сканира уеб сайтове и вътрешни корпоративни програми за потенциални дупки в сигурността. Клиенти на компанията са правителството на САЩ и значителен брой финансови компании.
Сделката се случва две седмици, след като най-големият конкурент на HP, IBM, придоби Watchfire за над $100 милиона. Watchfire е топ играч в компютърната сигурност на приложенията, а SPI е на второ място, според фирмата за пазарни проучвания Forrester Research.
HP признават, че придобиването на SPI е отговор на сделката на IBM с Watchfire. В момента състезанието за технологии по сигурността е в разгара си. Миналата година IBM похарчи $1.3 милиарда, за да придобие Internet Security Systems, докато гигантът за съхранение на данни EMC плати $2.1 милиарда за RSA Security.
Не само компютърните компании са заинтересовани да участват в тази надпревара. През 2006 година телекомът BT Group PLC купи Counterpane Internet Security, която разработва технологии за следене на мрежата.
Фирмите за сигурност са желани по много проста причина. Хакерските заплахи и атаки стават все по-изтънчени и по-скъпо струващи, тъй като голяма част от секретната бизнес информация се движи онлайн. Големите компютърни компании като HP и IBM искат да включат актуалните технологии за сигурност в своите продукти. Така например, технологията на SPI за сканиране на сигурността може да се комбинира със софтуера Mercury на HP, който тества производителността на корпоративните компютърни приложения.

Коментар