Linux компании отказаха да сключат сделки с Майкрософт

Red Hat и Ubuntu, едни от най-големите дистрибутори на Linux, отказаха на Microsoft да сключат технологична сделка за лицензи, подобна на тези, които софтуерният гигант вече има с други доставчици на решения с отворен код.
Преди време се появиха слухове в мрежата, че Ubuntu преговаря с Microsoft. От друга страна,  Red Hat реши да направи изявление, след като от известно време наблюдава действията на гиганта от Редмънт. От Linux компанията заявиха, че нямат интерес от сделка с Microsoft и все още вярват, че отвореният код и иновациите, свързани с него, не трябва да бъдат подлагани на необосновани цени и липса на прозрачност, писа informationweek.
Ubuntu влезе в спор със софтуерния гигант за подписване на споразумение, в което патентните нарушения не са уточнени. Преди известно време Microsoft обвини софтуера с отворен код, като Linux, че нарушава 235 от нейните патенти, но не предостави списък с нарушенията, въпреки искането на такъв от страна на общността на отворения код.
По-рано през този месец Linspire, която също разпространява Linux за десктопи, стана поредният дистрибутор на отворен код, който подписва договор с Microsoft. Споразумението, което е подобно на тези с Novell, JBoss, Xandros, XenSource и Zend, предпазва потребителите на Linspire от нарушаване на интелектуалната собственост и патентите на Microsoft.
В отказа си за сделка със софтуерния гигант, Ubuntu пояснява, че не се налага да защитава своите потребители, тъй като обвиненията на Microsoft за нарушаване на неуточнени патенти нямат каквато и да е било правна тежест. Освен това дистрибуторът на Linux смята, че тези обвинения в никакъв случай няма да насърчат компанията да работи заедно с Microsoft по каквито и да било проекти, независимо колко печеливши биха били те, освен ако от Редмънт не си променят позицията по въпроса.

Коментар