САЩ и Китай бълват най-много спам

САЩ и Китай удържат лидерските си позиции в разпространението на спам, става ясно от доклад на Лаборатория Касперски за първото тримесечие. Китай е отговорен за 24,3% от всички спам съобщения, докато делът на САЩ възлиза на 17,7%.

На трето място е класирана Южна Корея, която е доставила 9,6% от нежеланата е-поща в световен мащаб. След нея се нареждат Индия (4,4%) и Тайван (4,1%).

Като цяло, през първото тримесечие спамът е нараснал с 0,5% спрямо Q4 на 2012 г. и заема 66,5% от имейл трафика. Съществено е намалял (4,5 пъти)  делът на фишинг писмата, който вече е само 0,004%. Зловредни файлове се съдържат в 3,3% от електронните съобщения, което е с 0,1% повече спрямо предходното тримесечие.

В периода януари-март спамърите са експлоатирали най-интензивно големите световни събития, вкл. смъртта на президента на Венецуела Уго Чавес и оттеглянето от престола на Папа Бенедикт XVI, за да привлекат вниманието към писма със зловредни линкове.

Повечето подобни съобщения са били маскирани като новини от известни информационни агенции, например CNN или BBC. Интересът на потребителите е провокиран с обещания за сензационни снимки и видео клипове.

Коментари по темата: „САЩ и Китай бълват най-много спам”

добавете коментар...

  1. Saevar

    на мен ми писна от спам мейли и ве4е запо4нах да отделям известно време на ден за flood
    на сървъра който ми го е пуснал в пове4ето слу4аи успявам да ги съборя но се слу4ва и да не се полу4и … та ако има и други такива като мен може да се убединим в ДоС-ването на подобни сървъри може да ми пишете в irc 4ата на abv канал Saevar ( ве4е спама който полу4авам намаля до 1-2 на седмица при 10-12 преди ) 🙂

Коментар