Учени положиха основите на квантов интернет

Учени създадоха технология, която позволява обмен на информация между квантови компютри, разпръснати по целия свят

Учени създадоха технология, която позволява обмен на информация между квантови компютри, разпръснати по целия свят

Австралийски физици създадоха хибридно устройство от транзистор и атом ербий, което може да преобразува светлина в кубити. Технологията позволява да бъдат обединени квантови компютри в своеобразен интернет, съобщи Nature.

Предаването на информация в квантово състояние е много по-просто с помощта на светлина, отколкото с електричество. В крайна сметка, развитието на тази технология ще доведе до появата на квантови мрежи, способни да предават информация на далечни разстояния, казва Чунминг Йън от Университета на Нов Южен Уелс в Кенсингтън, Австралия.

Учените са успели да предадат информация между отделни кубити (градивните елементи на квантовия компютър) чрез съчетание на два слабо съвместими елемента – едноелектронен транзистор и фотодатчик във вид на атом от метала ербий (Er). Последният се явява ключова съставка на оптичното влакно, тъй като неговите атоми могат да поглъщат фотоните от лазерни лъчи и да ги излъчват обратно на друга честота.

В квантовата разработка ербият изпълнява две роли – приемник на оптичния сигнал и временно хранилище на състоянието на кубита, информацията за който се съдържа в постъпващата порция светлина. Когато атомът ербий погълне поредния фотон, един от неговите електрони преминава във възбудено състояние и се отделя от ядрото, врязвайки се в транзистора. В резултат на това силата на тока, преминаваща през транзистора, се променя, което позволява фиксиране с голяма точност на моменти за прочитане на информацията.

Състоянието на кубита може да се извлече от ядрото на атома ербий, като той бъде поставен в силно микромагнитно поле. Това позволява използване на подобни устройства в ролята на предаватели на информация между кубитите в квантов компютър.  Учените твърдят, че технологията не поставя ограничения за разстоянието между възлите, което е условие за създаване на квантов интернет, или обединение на квантови компютри по целия свят.

Коментари по темата: „Учени положиха основите на квантов интернет”

добавете коментар...

  1. Пешо

    Квантовата “комуникация” е моментална. Няма скорост…

  2. Saevar

    квантов ..ок ама нещо като скорост да бяхте споменали нямаше да е зле

Коментар