Графенът обещава революция в батериите

Сегашните литиево-йонни батерии ще отстъпят място на по-съвършени продукти, които имат по-голям капацитет и същевременно са по-евтини.  Според учени от Северозападния университет на САЩ, бъдещите батерии ще стъпят на графен и литий.

В момента се провеждат секретни изпитания на нов тип акумулаторна батерия, съобщи gizmag.com. Твърди се, че е постигнат пробив в областта на компактните батерии, доказателство за което е отпусната инвестиция от 900 хиляди долара за по-нататъшни изследвания и разработки.

На теория, използването на графен снижава себестойността на батерията и увеличава нейния живот. Този сравнително евтин материал, с потенциал за приложение в много човешки дейности, може да намали и времето за зареждане на батерията.

Преходът към батерии от графен и литий ще промени коренно нашата представа за автономните източници на захранване. Устройствата, работещи на батерии, ще станат по-леки, по-тънки и особено важно – по-евтини.

Промяната ще се отрази позитивно най-вече на електромобилите, цената на които зависи в голяма степен от блока с акумулаторни батерии. При мобилните джаджи от особена важност е намаляването на дебелината на корпуса, а удълженото време за работа несъмнено е от полза за всички устройства.

Литият вече се използва в батериите, но графенът е ново вещество. Той представлява двумерна модификация на въглерода, образувана от слоеве атоми с дебелина един атом. Благодарение на своите особени характеристики, вкл. повишена скорост на движение на електроните, значителна топлопроводимост и механична здравина, графенът се позиционира като материал на бъдещето, способен да замени силиция в чиповете.

Коментари по темата: „Графенът обещава революция в батериите”

добавете коментар...

  1. ВБА

    Може би бъдещето е на твърдотелите батерии…

Коментар