Нова дилема повдига Интернет тероризмът

Съдебно дело срещу семейство в Швейцария повдига въпроса за това докъде се простират свободата на словото и достъпът до Интернет. Двама съпрузи бяха обвинени за поддръжка на уеб сайтове, които информират тероростите как се правят бомби. Делото е второ за тероризъм в Швейцария и първо, засягащо Интернет.

Единият от обвинените, тридесет и девет годишен тунизиец, живеещ в западна Швейцария, беше арестуван за пръв път през 2005 година. Той е поддържал дискусионни форуми в Интернет, където терористични групировки споделят информация и публикуват твърдения за поемане на отговорност за атаки или заплахи срещу западни гаждани.

Родената в Белгия 48-годишна жена, вдовица на атентатор-самоубиец от Ал Кайда и настояща съпруга на тунизиеца, е обвинена в поддържане на ислямистки уеб сайт. И двамата пледирали за невинни пред съда. Според прокурорите, четирите сайта на двойката и няколкото им онлайн форуми, макар и посещавани само от около 2000 души, са били създадени, за да съдействат за престъпления на расова основа.

Обществото все още не е поставило границата между свободата на словото и свободното споделяне на информация в Интернет и опасността от извършване на терористични действия, писа informationweek.com. Вместо това, подобни проблеми обикновено се засягат в договора, който потребителят е сключил със своя Интернет доставчик.

Коментар