Поредна Linux фирма отказа на Microsoft

Шефът на Linux компанията Mandriva, Франсоа Банкилон, написа в своя блог, че няма намерение да се присъедини към списъка от фирми, предлагащи софтуер с отворен код и сключили договор с Microsoft.

Несъмнено съвместимостта между Windows и Linux е от съществено значение и този проблем трябва да бъде разрешен. А всяко нещо, което помага за решаването му е добро, пише Банкилон. Най-добрият начин за справяне с проблема са отворените стандарти, добавя той.

Що се отнася до твръдението на Microsoft, че са били нарушени над 200 нейни патента от общността с отворен код, Бакилон коментира, че компанията му не е привърженик на софтуерните патенти и че настоящата патентна система спъва развитието на цялата индустрия.

Шефът на Mandriva заяви най-безцеремонно, че компанията му не смята за нужно да плаща пари за защита на интелектуална собственост нито на Microsoft, нито на когото и да било, писа CNET. Тези негови думи са като ехо на изказването на Марк Шутълуърд от компанията Canonical, стояща зад популярната Ubuntu дистрибуция. Шутълуърд написа в своя блог, че обещанието на Microsoft да не предприема правни мерки срещу неуточнени патенти няма никаква стойност.

Ubuntu е най-популярната Linux дистрибуция в света, според сайта за следене на отворения код DistroWatch.com. OpenSuse на Novell е на второ място, следвана от Fedora на Red Hat. Четвърта по популярност е Debian, а дистрибуцията на Mandriva е на пето място.

Коментар