Хакерите стават все по-дръзки и целенасочени

Наблюдава се ръст в интензивността на хакерските атаки през първото тримесечие

Наблюдава се ръст в интензивността на хакерските атаки през първото тримесечие

Нарастват хакерските атаки от типа „нулев ден”, сочи анализ на Trend Micro за първото тримесечие на годината. Резултатите показват също, че хакерите стават все по-опасни и атакуват със засилена интензивност.

Новите атаки срещу Oracle Java и Adobe Flash Player, Acrobat и Reader свидетелстват, че уязвимостите се появяват по-бързо, отколкото съответните кръпки, и бързо стават част от професионалните пакети за атаки от типа на Black Hole Exploit Kit.

Java остава най-благодатната среда за атаки. Кросплатформеният й характер, нейната уязвимост и широкото й разпространение продължават да привличат вниманието на хакерите.

Гръмките атаки срещу потребители в Южна Корея през март потвърдиха, че кражбата на данни не е единствена цел на хакерите. Днес киберпрестъпниците използват дупките в сигурността, за да разстроят работата на критично важни системи с използване на най-съвременни методи.

Така например, някои атаки използват специални решения за противодействие на инсталирания защитен софтуер и за прихващане на системите за управление на ъпдейтите на сигурността.

Анализът на ситуацията в Южна Корея води до извода, че в бъдеще хакерите могат да предприемат още по-разрушителни атаки. Всяко следващо тримесечие атаките ще стават по-дръзки и целенасочени.

Коментар