Сензорните екрани бележат стремителен ръст

Търсенето на сензорни екрани (touch-screen) нараства с бързи темпове, преди още на пазара да е излязъл дългочаканият iPhone на Apple.
Продажбите на този тип екрани ще достигнат $4,4 милиарда през 2012 година, от $2,4 млрд. през 2006, прогнозира нов доклад на компанията iSuppli, данни от който са изнесени в digitimes.
Основен двигател на нарастващото търсене са производителите на хендсети и потребителска електроника, по-специално конзоли за игри, PDA и устройства за навигация (PND).
Сензорните екрани ще намерят широко приложение и във всички други сфери на електрониката – от самолетите до автомобилите и домашните уреди.
Повечето сензорни екрани са проектирани да отчитат едно докосване от потребителя в даден момент. Актуални стават обаче т.нар. “multi-touch” екрани, които са способни да реагират на няколко докосвания едновременно. Именно такива са екраните на iPhone и концептуалното РС на Microsoft.
Най-подходящи приложения за мулти-сензорните екрани, според iSuppli, са геймърските конзоли, навигационните устройства и, разбира се, новите телефони от рода на iPhone. Очаква се пазарът на този тип екрани да достигне $433.1 милиона през 2012 година – от $112.9 милиона през 2007.

Коментар