Софтуер превръща концептуалните идеи в реалност

Дизайнерът на автомобили и яхти Юрос Павасович представи неотдавна новия си проект в конкурса „Michelin Challenge Design на Американското международно изложение на автомобили. Неговият „Fiat Scratch” е проектиран със софтуера Autodesk Alias Studio, който е водещ в областта на индустриалния дизайн и визуализацията.
Концепцията на Павасович показва минималистичен дизайн с уникални шарки при надраскване и ефектно боядисване. Павасович сравнява своя дизайн с „ одухотворен чифт стари износени сини дънки” и иска да накара одрасканото купе на колата да „улови духа на неограничената свобода и индивидуалност”.
Софтуерът за индустриален дизайн на Autodesk помага на Пасович да превърне уникалния проект си проект от първоначална скица в модел на продукта. За целта са използвани инструменти за бързо създаване, оценяване и визуализация на дизайнерските идеи в цялостен процес на проектиране въз основа на единна система.
„3D решението на Autodesk за автомобилен концептуален дизайн и визуализация е цялостно и завършено”, обяснява Павасович. „То интегрира 3D инструментите, на които разчитам за определяне на формата и комуникационните процеси и ми помага да превърна колата „Fiat Scratch”, която си съществуваше в моето съзнание, в нещо реално, което мога да покажа, да споделя и с което физически да си взаимодействам. Софтуерът на Alias Studio ми позволява да изработвам открояващи се като естетика и функции проекти – аз винаги се старая да бъда оригинално мислещ, така че да мога да предложа неочакваното”.
В ранните етапи, функцията за авангардно динамично моделиране на форми дава на Павасович бърз начин да експериментира и изменя формите във всеки етап от дизайнерския процес. Чрез множество повторения, Alias Studio му позволява да запази оригиналната концепция непокътната – жизнено важна функция, когато той променя мащаба на модела от една четвърт до едно към едно.
По-късно, ключовите инструменти за моделиране ускоряват процеса на създаване на висококачествени повърхности. Накрая, Alias Studio предоставя на Павасович реална, интерактивна визуализация тип снимка, предлагаща обратна връзка в реално време и възможност за комуникация с дизайна, без да изисква времето и разходите за конструиране на физически прототип или за изчакване на софтуерен перспективен чертеж.
„Проектирането на коли е предизвикателен и интензивен процес, който изисква от дизайнера да показва концепции, силен стил, напреднала технология и емоция”, казва Роберт Крос, вице-президент на Autodesk Manufacturing. „Дизайнери като Юрос Павасович, въоръжени с цялостното софтуерно оборудване на Autodesk Alias Studio, са способни да преодолеят предизвикателства като създаване на концептуални автомобили и да реализират творческите си идеи още преди те да бъдат конструирани.”

Коментар