Samsung стартира производството на 64GB флаш драйвове за лаптопи

Корейската компания Samsung Electronics започна масово производство на 1.8-инчови, флаш-базирани драйвове (SSD – solid-state drive) с капацитет 64GB, предназначени за използване в мобилни компютри.
Новите устройства се състоят от 64 чипа флаш памет по 8 гигабита (Gb), произвеждани по 51-нанометров процес, съобщи digitimes.com. SSD драйвовете се отличават с по-висока надеждност и осигуряват по-бързо зареждане на системата и изпълнение на приложенията, в сравнение с класическите твърдите дискове (HDD).
Според Samsung, SSD устройствата ще удължат и живота на батерията на лаптопите с около 20%, тъй като консумират по-малко енергия от HDD.
Интересът към SSD расте от страна на производителите на лаптопи, твърдят представители на корейския гигант. През следващите три години, 2.5- и 3.5-инчовите SSD устройства ще се използват широко в стандартни лаптопи и настолни РС, прогнозират от компанията.
От друга, страна ще нараства търсенето и на по-малки от 1,8-инчовите SSD за нуждите на мобилната потребителска електроника.
Samsung вече пусна и 32GB SSD за ултра мобилни компютри (UMPC). Очаква се също новите драйвове да навлязат в сървърните приложения и в други консуматорски продукти като камкордери, PDA и принтери, които ще бъдат снабдени с SSD от 4 до 64GB.
Продажбите на SSD ще нараснат с 270% до 2010 година, прогнозира Samsung.

Коментар