Измислиха слънчев генератор за бедните

Група аспиранти от Масачузетския технологичен институт разработиха евтина система за производство на електричество, за нагряване и охлаждане. Генераторът работи на основата на слънчевата енергия и може да се конструира от авточасти и ламарина, съобщава The Boston Globe.

Разработчиците се надяват, че изобретението ще намери приложение в развиващите се страни, тъй като е много евтино и опростено. Бизнес начинанието, финансирано от Световната банка със 100 хиляди долара, ще се нарича “Прометеева мощ” (Promethean Power).

Идеята на аспирантите е да обезпечат бедните райони с електроенергия, топла вода и системи за охлаждане. Разработката използва набор от огледала, които фокусират слънчевите лъчи в тръби с охладител, който превръща топлината в пара. Парата задвижва турбина, която генерира електроенергия. Излишната топлина се използва за нагряване на вода или за пускане на системи за охлаждане – хладилници и климатици.

Генераторът може да бъде направен от авточасти, които са достъпни и в най-бедните страни. Цената на една такава система е около 5000 долара, а при серийно производство може да падне на 3000 долара.

Освен че е опростена и евтина, системата е екологично чиста, тъй като не замърсява атмосферата с въглеродни оксиди. В момента аспирантите работят върху два прототипа на слънчевия генератор.

Коментари по темата: „Измислиха слънчев генератор за бедните”

добавете коментар...

  1. Яни

    Цената на акумулаторите калкулирана ли е в цената?

Коментар