Десет години Фондация “Кокалис” в Харвард

Десет години след старта на програма “Кокалис” към университета в Харвард Фондация “Кокалис” събра на грандиозно тържество възпитаници и преподаватели на престижното учебно заведение и политически лидери от региона. Сред присъстващите бяха министърът на външните работи на Сърбия Вук Йеремич, световноизвестният журналист д-р Фарийд Закария, вицепрезидентът на гръцкия парламент Сотирис Хацигакис и заместник-министърът на външните работи Теодорос Касимис.

В емоционално изказване, в което благодари на своето семейство за ценностите и навиците, на които са го научили, президентът на Фондация “Кокалис” г-н Сократис Кокалис каза: “Твърдо вярвам, че образованието може да донесе мир и просперитет на Югоизточна Европа. Мисията на нашата фондация е успешно изпълнена, защото днес в региона съществува една динамична група от възпитаници на Фондация “Кокалис” и Харвардския университет, млади професионалисти, активно ангажирани с модернизацията и просперитета на региона.”
Сократис Кокалис основава програмата “Кокалис” през 1997 г. в училището “Джон Ф. Кенеди” към Харвардския университет. Основната цел на фондацията е да работи за демократична среда и институционална стабилност в страните от Югоизточна Европа чрез образование. През същата година фондацията открива клон и в Атина, за да осигури връзка между училище “Кенеди” и Югоизточна Европа, както и за да подпомогне директно развитието на обществения, културния и научния живот в региона.
“Двете години, които прекарах като студент по програма “Кокалис”, напълно промениха живота ми и ме превърнаха в човека, който съм днес. Там се научих да отдавам цялата си енергия на работата в името на обществото и на по-доброто бъдеще на Балканите. Създадох незабравими приятелства и верен кръг от съмишленици и осъзнах, че бъдещето не е просто даденост, а цел, за която трябва да се бориш”, каза министърът на външните работи на Сърбия Вук Йеремич.

Коментар