Цифровото домашно забавление получава нов тласък

Цифровото домашно забавление получава нов тласък
Телевизия, видео, музика и фото ще станат по-достъпни за потребителите на компютри и мобилни устройства. Удобството идва с технологията Live на AMD
06-06-2006
Времето за пълноценно домашно забавление с цифрови технологии най-после идва. Така смятат анализатори, след като чуха подробности за новата концепция Live на AMD – вторият по големина производител на микропроцесори в света.
Технологията Live ще даде на потребителите по-голямо удобство, когато те се забавляват на своите компютри с телевизия, видео, музика и фото. Идеята не е нова, но до този момент никой не е успял да я реализира в пълния й блясък, посочват анализатори.
Обявлението на AMD е сериозна крачка към реализацията на истинското цифрово забавление. Технологията ще работи на персонални компютри и други устройства, които използват софтуер Windows Media Center, но най-добре на машините с двуядрени 64-битови процесори Athlon.
Предимство на Live, в сравнение с конкурентната стратегия Viiv на Intel, е че AMD залага на партньорство с доставчици на съдържание от TV, видео и филмовата индустрии. Именно този ход, според анализаторите, ще изстреля AMD напред в апетитния пазар на цифровото забавление, където всеки иска да бъде лидер.
AMD Live се състои от няколко компонента. Един от тях е AMD Live Entertainment Suite, който осигурява директен поток от телевизия (на живо или предварително записана), филми, музика и фото на почти всяко устройство с медия плеър. Допълнителна програма компресира TV потока и филмите, с цел потребителите да пестят дисково пространство на своите РС.
Благодарение на споразуменията с доставчиците на съдържание, AMD ще може да предложи забавление по поискване. Така потребителите ще могат буквално да носят видео и музика на своите лаптопи, PDA и мобилни телефони с медия плеър.

Технологията AMD Live
Какво ни дава
телевизия, филми, музика и фото за потребителите на компютри и мобилни устройства с медиен плеър
Залог за успеха
 партньорство на AMD с доставчици на съдържание от развлекателната индустрия, с производителите на компютри и устройства за цифрова телевизия
Достъпност
скоро на пазара ще излязат AMD Live компютри от водещите доставчици в РС индустрията

Друг компонент на технологията, AMD Live Network Magic, помага на потребителите да управляват и защитават домашните си мрежи. Софтуерът Media Vault пък автоматично архивира колекциите с цифрово съдържание.

Предпоставка за успех на AMD е сериозната подкрепа, която компанията получи от водещи производители на компютри като Acer, Fujitsu Siemens, Gateway, HP и Alienware. Тези компании ще предложат AMD Live машини с двуядрени 64-битови процесори Athlon, също производство на AMD.
Допълнителен коз в стратегията на AMD е и партньорството с компанията STMicroelectronics, която произвежда процесори за устройства за цифрова телевизия.
Всички предпоставки са налице някой най-сетне да направи сериозен удар на пазара за цифрово забавление. Хората вършат какво ли не със своите компютри и мобилни устройства. AMD и нейните партньори ще направят забавлението много по-лесно и удобно.

Коментар